072-722 82 66 felipe@kbsab.com

Byggnadsställningar Uddevalla

Så kan du tjäna pengar på dina byggnadsställningar

Köpte du in byggnadsställningar inför förra sommarens stora renoveringsprojekt? Byggnadsställningar som nu bara ligger och samlar damm och tar stor plats i förrådet. Hyr ut dem istället och tjäna pengar till kommande renovering.

Det finns flera stora köp- och säljsidor i Sverige som privatpersoner kan använda för att köpa och sälja begagnade saker. En marknad som omsätter miljarder varje år. Men varför sälja när det går att hyra ut? En marknad som växer är nämligen privat uthyrning av både produkter och tjänster. Här kan exempelvis AirBnB nämnas som ett lysande exempel på hur bostäder kan hyras ut för kortare tid. Men det går att hyra ut allt från bilar till bröllopsklänningar.

Så här går det till

Familjen Olsson, som är boendes i Uddevalla, byggde om taket under sommaren 2018. Eftersom de valde att göra jobbet själva köpte de in en större byggnadsställning. De beräknade att ställningen skulle behöva stå uppe i tre månader varpå hyreskostnaden hade blivit för stor. Tanken var helt enkelt att köpa in byggnadsställningar och sedan sälja dem vidare begagnat.
Efter renoveringen planerade familjen att sälja byggnadsställningarna men samtidigt hörde de att ett par vänner i Uddevalla var sugna att låna den så de valde att behålla den ”i alla fall ett par månader”. Under tiden tar de kort på den och lägger ut den till uthyrning via en uthyrningsplattform som gäller över hela Sverige. På detta kan andra personer i Uddevalla hyra deras byggnadsställningar om de är villiga att komma hem till familjen och hämta den. Med tanke på att de är försäkrade upp till ett specifikt belopp känner sig inte familjen orolig för att de ska bli stulna.
De kollar först på andra som hyr ut liknande ställningar i Uddevalla och lägger sig i ungefärligt samma pris. Med en tydlig beskrivning och bra bilder förväntar de sig att kunna tjäna lite extra på ställningar som ändå bara ligger i förrådet.

Kan skapa meruthyrning

Att hyra byggnadsställningar kostar mellan 100 kr och 400 kr per dag. Detta enligt flera webbportaler som erbjuder denna uthyrningsmöjlighet. Som uthyrare får man visserligen betala en viss avgift till uthyrningsföretaget men samtidigt syns produkterna på en stor plattform samtidigt som de är försäkrade.
Snart märkte de att personer som valde att hyra deras byggnadsställningar även var intresserade av att hyra spännremmar, förankringsverktyg och annat som skapar säkrare renovering. Familjen börjar snart hyra ut ”kompletteringskit” och tjänade därmed ännu mer på sin uthyrning.

Bättre eller sämre än att hyra av företag?

Vissa saker är bättre, och vissa sämre, att hyra ut som privatperson. Det man måste tänka över är ansvarsdelen. Vad händer om någon använder de hyrda sakerna och skadar sig på dem för att de är trasiga? Det är viktigt att som uthyrare vara helt insatt i vilka försäkringar som finns. Till vilken nivå gäller försäkringen vid stöld och vad händer gällande ansvar?

Uthyrningsmarknaden för privatpersoner är under uppväxt men har vissa ”barnsjukdomar”. För enklare och mindre verktyg bör det inte vara några problem men ska exempelvis en byggnadsställning hyras för renovering av ett helt villatak kanske en större säkerhet önskas vilket uthyrningsföretagen kan erbjuda. Men för dig som vill spara pengar så hyr familjen Olsson fortfarande ut sina byggnadsställningar i Uddevalla…